Dekorativ bild med fotografi på kvinnor som går i parad 1939 samt grammofonskivor från 1930-talet.
Luftskyddsparad 1939. Fotograf Aftonbladet, Stadsmuseet i Stockholm. Skivor med låtarna Stockholmsmelodi och Stockholm blir Stockholm

I väntan på sämre tider 1930-1939

Ekonomisk kris och oro inför framtiden präglade 1930-talet i Stockholm. I orostider brukar ofta musik använda för verklighetsflykt. Så hände också nu

Melodin Bättre och bättre dag för dag spelade Ernst Rolf in 1924. Nu var det dock inte riktigt så det skulle bli. Börskraschen 1929 kastade in världen i en av de största ekonomiska kriserna någonsin. Samtidigt hopade sig orosmolnen och det rustades för ett världskrig. I sådana stunder använder vi gärna musiken för att fokusera på andra saker.

I låtsamlingen från 1930-talet handlar texterna mycket om hem och boende. Kanske drömde man om En liten våning på Norr Mälarstrand, sjöng om Jag är granne till kungen, eller så önskade man sig Två rum och kök på Östermalm. Artisten Johnny Bode framförde sången Fröken Gull från Skanstull. Innan Zarah Leander flyttade till Tyskland och blev populär bland nazisterna hyllade hon huvudstaden i sången Stockholm blir Stockholm.

Den första svenska ljudfilmen Säg det i toner från 1929 betydde mycket för den svenska grammofonindustrin. Nu kunde man marknadsföra musik på bio. Filmen sålde skivan och skivan sålde filmen. Trots att endast sånginslagen hade ljud och filmen i övrigt var stum, blev filmen en publiksuccé och grammofonskivan en storsäljare.

Uppdaterad