Bilden visar ett kranium med ett fyrkantigt hål i tinningen.
Personens identitet är okänd men den senaste forskningen visar att det var en kvinna mellan 25-45 år som dog av den armbortspil som penetrerade tinningen och lämnade ett fyrkantigt hål i kraniet. Hon begravdes på Helgeangshusets kyrkogård under medeltiden.
Att kraniet antas komma från en kvinna och inte som tidigare antagits från en man, är på grund av kraniets storlek - det är litet, ögonhålorna är runda och den bakredelen av tinningsbenet, processus mastoideus är liten.
Under den stora arkeologiska utgrävningen, Riksgropen 1978-1980, hittades kraniet tilsammans med många andra individer som begravts på Helgeandsholmen. 1339 skelett i ostört läge grävdes fram tillsammans med omrörda skelettdelar av minst 2800 personer.
Majoriteten av de som begravdes på kyrkogården var de fattiga, sjuka och gamla personer som bott på Helgeandshuset, men en del skelett uppvisar fysiska skador som tyder på att personerna varit med om strid. De har dött av dödliga hugg och slag varför man kan anta att de varit soldater i några av de slag Stockholm var med om under medeltiden såsom slaget vid Brunkeberg utanför Stockholm år 1471.
Kraniet stod utställd på Medeltidsmuseet och var ett inlån från Historiska museet.