Kranium med fyrkantigt hål i tinningen
Föremål
Upphov: Okänd. Stockholms medeltidsmuseum

Kranium med pilspetshål

Bilden visar ett kranium med ett fyrkantigt hål i tinningen som kan ha skapats av en armborstpil. Personens identitet är okänd men mannen begravdes på Helgeangshusets kyrkogård under medeltiden.

Under den stora arkeologiska utgrävningen, även kallad Riksgropen, 1978-1980 hittades kraniet tilsammans med många andra individer som begravts på Helgeandsholmen. 1339 skelett i ostört läge grävdes fram tillsammans med omrörda skelettdelar av minst 2800 personer.

Majoriteten av de som begravdes på kyrkogården var de fattiga, sjuka och gamla personer som bott på Helgeandshuset, men en del skelett uppvisar fysiska skador som tyder på att personerna varit med om strid. De har dött av dödliga hugg och slag varför man kan anta att de varit soldater i några av de slag Stockholm var med om under medeltiden såsom slaget vid Brunkeberg utanför Stockholm år 1471.

Personen på bilden har troligen dött av någonting vasst som penetrerat hans tinning, kanske en armborstpil, och som lämnat ett fyrkantigt hål i kraniet. Med tanke skadan är det troligt att personen varit en soldat.

Kraniet står utställt på Medeltidsmuseet och är ett inlån från Historiska museet.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad