Litteraturtips
Författare: Aall, Jacob (1773-1844). Stockholms stadsbibliotek

Societetsmiddagar på Karl-Johanstiden / Jacob Aall

I boken Svenska gästabud från alla tider : en antologi om svenska mat- och dryckesseder ingår ett brev från norrmannen Jacob Aall till sin hustru. Politikern, affärsmannen och industrimannen Aall hade bjudits till Sverige under maj och juni 1823 med anledning av kronprins Oscars bröllop och konstaterade att societetsmiddagar i Stockholm var ganska gräsliga.

”Du kan icke tro, min käraste Lovise, vad motbjudande dessa gillen allt mer och mer bli mig. De äro här i Sverige endast inriktade på att äta och dricka”, skriver Jacob Aall 17 juni. ”Får man då en intressant granne, så är det bra, då är ens tid icke så helt förspilld, om icke så är fallet lider man en största själens pina medan detta överdåd i matväg pågår.”

Överdådet består av en lång rad rätter, som soppa, kött och grönsaker, sedan gräddtårta, sedan ännu mer kött och därefter glass, kakor och frukt.

Just den dag då Jacob Aall skriver sitt brev hade han visserligen som bordsgranne haft en ”mycket trevlig och intressant man, en hovpredikant Hedrén”. Hedrén skrev i sin tur, några år tidigare, en ”Kort berättelse om S:t Jacobs kyrka ifrån dess första grundläggning, i sammanhang med den nu senast fulländade reparationen." Se länk till höger.

4 sidor.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad