Text
Upphov: Okänd. Riksarkivet

Brudgummen var en kvinna

Anna Maria Åhrman född 1777 i Uppland, utger sig för att vara man då en ung kvinna visades vara gravid och behövde en far till det utomäktenskapliga barnet.

Anna Maria godtogs som far dock var det några som tvivlade varpå en barnmorska undersökte och inför tinget berättade att hon trodde att det var en karl. Anna Maria kallar sig Anders Magnus och flyttar och i flyttbetyget har hon det manliga namnet!               1799 vigs i Vaksala församling Anders Magnus Åhrman och Anna Friederica Lundmark och i vigselnotisen står följande anmärkning:

Med det sidsta Paret var et stort och ohördt bedrageri, emedan Brud och Brudgumme begge woro Qvinnor. Förmodligen hon okunnog om hans kön, låtit förblinda sig, at ingå ägtenskap med And: Mag: Åhrman för hans föregifna förmögenheter. Innan lysning kunde beviljas, skulle man vara säker om Personerna, och et ryckte geck, som gorde Årmans Kön tvifwelaktigt…..

Nu är det brudgummens bror som blir besiktigad och därmed kan vigsel beviljas. En månad efter vigseln uppdagas bedrägeriet både avseende kön och bristen på förmögenhet. Ärendet kom upp i Häradsrätten och straffet för de båda kvinnorna blev 50  Riksdaler (ca 12.000 kronor idag) och för Anna Marias bror 40 riksdaler alla tre dömdes även till att mista äran! I Svea hovrätt förvandlades böterna till vatten och bröd varpå brudens far skickade in en supplik (önskan om nåd) hos Kunglig Maj:t dvs. Justitierevisionen (Högsta domstolen). Båda kvinnorna flyttade till Stockholm.

Text och transkribering: Karin Borgkvist Ljung

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad