Film & rörlig bild
Upphov: AB Kinocentralen. Kungliga biblioteket

Stockholmsbilder 1939

I början av filmen står dassen i stinkande längor på bakgårdarna. Medan ölgubbarna drar en pilsner på trottoarkanten kämpar tvättgummorna med tvätten på tvättbryggan. Snart befinner vi oss i en modern porslinsfabrik där nya fina vattenklosetter och bidéer tillverkas på löpande band.

Den nya tiden är på väg in men än skullde det dröja innan alla kunde spola efter toalettbesöket och tvätta händerna i rinnande vatten därefter.

Stockholmsutställningen 1930 blev det stora genombrottet i Sverige för funktionalismen, eller "funkisen", som den snart kallades i folkmun. 1930-talet var också decenniet då Ludvig "Lubbe" Nordström gjorde sin reportageresa genom "Lort-Sverige". I början av den här filmen befinner vi oss i Nordströms "Lort-Sverige".

Trots dåliga tider så byggdes det som aldrig förr i Stockholm. Redan under senare delen av 1920-talet hade man börjat bebygga Gärdet. Under 1930-talet kunde familjer flytta in i nybyggda småhus och hyreslägenheter i Norra- och Södra Ängby, Traneberg, Midsommarkransen, Hammarbyhöjden och Västertorp.

Filmen saknar ljud.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad