Film & rörlig bild
Upphov: Triangelfilm, Thermænius, Sven (1910-1971), Lindberg, Helge (kompositör), Holmgren, P G (1909-1982), Nauckhoff, Rolf (1909-1968), AB Kinocentralen, Sexans gårdsorkester. Kungliga biblioteket

Gårdsmusikanter - Vad man får höra på våra gårdar

Innan portkoderna satte lås på husen var gatumusikanterna ett vanligt inslag i stadsbilden. I novellfilmen Gårdsmusikanter från 1935 får ni möta några av dem.

Handlingen i filmen är förhållandevis enkel. En ung man med journalistambitioner erbjuds arbete på en tidning, men för att få jobbet vill man att han har ett färdigt kåseri med sig när han stiger in på redaktionen.

Hur han än försöker kan han inte få ner någon text på papperet eftersom han störs av gårdsmusikanterna som avlöser varandra ute på gården. Det hela slutar med att en positivhalare börjar veva sitt spel. Han gör ingen succé.

Människor stänger fönstren. En hund skäller. En katt reser rygg och en råtta flyr in i sitt hål. Till slut går det så långt att den unge skribenten kastar en blomkruka mot positivhalaren.

Då uppenbarar sig en kvinna i ett fönster och kastar ner ett mynt till musikanten. Välgärningen gör att skribenten får ett uppslag och kommer igång med sitt kåseri.

Filmen är publicerad med tillstånd av Sveriges Television, SVT. Filmen får ses och visas. Är du intresserad av att 
använda filmen på annat sätt, kontakta Kungliga Bibliotekets audiovisuella avdelning. Tillstånd finns även från 
Stim/NCB.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad