Litteraturtips

Arbetarnas Stockholm : 1880-1920 / Anne-Marie Lindgren

Under slutet av 1800-talet flyttade många människor från landsbygden till Stockholm för att ta jobb på fabrik. Klasskillnaderna var enorma. Arbetarna hade inga rättigheter, inte ens rösträtt.

Arbetsgivaren bestämde allting, arbetstider, löner, anställningsvillkor. Den anställde kunde avskedas med omedelbar verkan, var skyldig att arbeta övertid utan ersättning (och utan förvarning), och fick gå hemma utan lön om maskinerna kärvade och det blev stopp i produktionen. Det fanns inget skydd vid sjukdom och arbetslöshet, inga pensioner och inga möjligheter för barnen att skaffa sig längre utbildning.

Arbetarna börjar så småningom organisera sig och under stort motstånd från de välbärgade klasserna växer fackföreningsrörelsen fram. Den här boken handlar om det, men också om arbetarnas villkor och vardagsliv. Boken avslutas med information om viktiga personer inom arbetarrörelsen. 137 sidor.

Information om bokens författare och utgivning

Har du frågor om boken?

Rättigheter

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Grupporträtt av bryggeriarbeterskor och bryggeriarbetare på Münchenbryggeriet gård.

Grupporträtt av bryggeriarbeterskor och bryggeriarbetare på Münchenbryggeriet gård.

Mötesfrihet och föreningsfrihet
Tema

Mötesfrihet och föreningsfrihet

Vad krävs för att vi ska ha demokrati? Att vi får träffa vem vi vill och bilda föreningar. Till exempel föreningar som arbetar för att förändra samhället, som politiska partier och…

Staden växer!
Tema

Staden växer!

Ända sedan det började bo människor i Stockholm har staden vuxit och blivit större. I temat Staden växer kan du läsa om hur Stockholm har vuxit som årsringarna på ett träd. (Bild:…

jobb
Tema

jobb

Här hittar du några av Stockholms jobb som historien har lämnat kvar till oss. Vill du hitta ännu fler? Använd sökrutan överst på sidan.