Film & rörlig bild
Upphov: Stockholms stadsmuseum. Kungliga biblioteket

Iskall kamp mot snö och halka

Hur avlägsnar man bäst snö och slask från gatorna? Här kommer en kylig filmhälsning från fyrtiotalets Stockholm

När snöovädret dragit fram är renhållningsarbetarna på plats för att förbättra framkomligheten för stans invånare. Efter att väghyvel och plogbil skyfflat undan de värsta snömassorna, börjar det tunga arbetet med att skotta. Berättarrösten i gatukontorets film ger förhållningsregler om hur renhållningen ska gå till. Arbetarna får inte stå i klump när de skottar, utan ska stå med ett visst avstånd från varandra. Framför vissa portar och större butiker är det särskilt viktigt att göra gångar i snön. Vid refugerna där spårvagnar stannar, måste snöhögarna placeras i ändarna för att passagerarna ska kunna komma fram.

Men det är inte bara gator och trottoarer som måste hållas i schack. Papperskorgar, brandsposter och annonspelare ska också vara snöfria. Förmaningarna i filmen är många. En förman sparkar demonstrativt ner locket på en avloppsbrunn, när en renhållningsarbetare försöker tippa ett lass med snö uppblandat med sopor och sand. Bara ren snö får tippas där.

Inte bara motordrivna fordon trafikerar gatorna i den här filmen. På en nyplogad gata syns en häst som drar en sandkärra. Hästar förekom i renhållningsarbetet av Stockholms gator ända in på 1950-talet.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad