Film & rörlig bild
Upphov: Stockholms stadskansli. Kungliga biblioteket

Barn på stan – en film om parkleken i Stockholm

Här får vi ett bildsvep över stadens lekplatser 1970. Barn som klättrar i ställningar, spelar boll, syr, målar, åker rullskridskor, snickrar och gungar. Speakerröster berättar hur lekparkerna på flera olika sätt bidrar till barnens utveckling och gör dem till bättre samhällsmedborgare. ”De ska få känna sig som en del i en helhet.”

Det är Gatukontorets parkavdelning som beställt filmen – och som anordnat de pedagogiska lekparkerna i Stockholm. I filmen berättas stolt att ”de har löst det så att Stockholm ligger faktiskt hästlängder före, ja inte bara andra städer i Sverige, utan i hela Europa. Hit kommer folk från alla möjliga länder för att hämta impulser.” Det betonas att parkavdelningen har utbildat folk som samarbetar med ”folk som forskar i barns beteende”. Filosofin är att barnen ska lära sig av varandra och ”göra grejorna själva utan vuxnas välmenta larvsnack.”

1970 har Stockholm 160 lekplatser och enligt berättarrösten var målet var att i princip varje unge ska ha en lekpark inom 400 meter.

Färgfilm, 20 min 43 sek.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad