Här får vi ett bildsvep över stadens lekplatser 1970. Barn som klättrar i ställningar, spelar boll, syr, målar, åker rullskridskor, snickrar och gungar. Speakerröster berättar hur lekparkerna på flera olika sätt bidrar till barnens utveckling och gör dem till bättre samhällsmedborgare. ”De ska få känna sig som en del i en helhet.”
Det är Gatukontorets parkavdelning som beställt filmen – och som anordnat de pedagogiska lekparkerna i Stockholm. I filmen berättas stolt att ”de har löst det så att Stockholm ligger faktiskt hästlängder före, ja inte bara andra städer i Sverige, utan i hela Europa. Hit kommer folk från alla möjliga länder för att hämta impulser.” Det betonas att parkavdelningen har utbildat folk som samarbetar med ”folk som forskar i barns beteende”. Filosofin är att barnen ska lära sig av varandra och ”göra grejorna själva utan vuxnas välmenta larvsnack.”
1970 har Stockholm 160 lekplatser och enligt berättarrösten var målet var att i princip varje unge ska ha en lekpark inom 400 meter.
Färgfilm, 20 min 43 sek.
Barn på stan – en film om parkleken i Stockholm
Om du använder filmen som källa ska du alltid ange vem eller vilka som gjort filmen och filmens utgivare samt var originalfilmen finns. Ange också att den har visats på Stockholmskällan, samt datumet du tittade på den. Exempel: https://www.stockholmskallan.stockholm.se/post/28835, Visad 2023-06-12.
Upphov
Stockholms stadskansli
Skapad
1970
Utgiven av
Inspelad för Stockholms stads gatukontor, parkavdelningen
Objekt-ID
Kungliga biblioteket
FI08-0360
Alla filmer i Stockholmskällan får ses och visas fritt i icke-kommersiella sammanhang. För annan typ av användning kontakta alltid det museum, arkiv eller bibliotek där originalfilmen finns. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.
Kungliga biblioteket
Materialet får ses och visas på Stockholmskällan och är publicerat med rättighetsinnehavarens samtycke. Är du intresserad av att använda materialet på annat sätt, kontakta den institution som har publicerat materialet på Stockholmskällan.
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Externa länkar
Uppdaterad