Föremål
Upphov: Okänd. Stockholms stadsmuseum

Dockskåpsinventarie; tavla

Material: papper, glas, ståltråd
Mått: diameter 30 mm

Dockskåpsinventarie. Rund tavla av papper med målat motiv föreställandes en ängel med vingar och korslagda armar. På baksidan har någon skrivit ”Föreställer ”stygg ängel” av Branchio (svårtydbart) anno – 12 (?)” med svart bläck. På ramen av papp är vitt glitter och tre röda glaspärlor fastklistrade. I överkanten finns en upphängningsögla av tunn ståltråd.

Tavlan hör till ett dockskåp som skänktes till Stockholms stadsmuseum 1950 av en privatperson i Stockholm. På baksidan av skåpet står skrivet: "Detta skåp tillverkades på 1890 talet av snickaren Berglund under Norrby i Vidbo socken och har innehafts som dockskåp av Hilma Vilhelmina Elisabet Johansson och hennes dotter Kerstin (…). Skåpet reparerades 1925 av Kerstins far Nils (…) som med glädje och förhoppning gjorde detta på lediga stunder. Många glada minnen är förknippade härmed".

Enligt uppgift är de äldsta dockskåpsmöblerna från slutet av 1800-talet och har ägts av givarens mormor, född 1863. Möblemanget kompletterades med tiden av hennes dotter och dotterdotter.

Tillhör Stockholms stadsmuseums samlingar.
Gåva 1950 från privatperson, Stockholm.

Foto: Maria Magnusson, SSM

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad