Föremål
Upphov: Okänd. Stockholms stadsmuseum

Dockskåpsinventarie; säng

Material: tenn, bomullstyg, sammet, spets
Mått: längd 125 mm, bredd 80 mm, höjd 85 mm

Dockskåpsinventarie: säng av tenn, svartmålad med guldfärgade partier. Genombrutet, dekorativt mönster på gavlar och sidor. Till sängen hör en stoppad madrass och kudde av vaxat bomullstyg, ett underlakan av bomull och ett täcke av röd sammet med vit spetskant. Enligt uppgift har det till sängen ursprungligen hört en sänghimmel av röd sammet och spetsdraperier, men de saknas.

Sängen hör till ett dockskåp som skänktes till Stockholms stadsmuseum 1950 av en privatperson i Stockholm. På baksidan av skåpet står skrivet: "Detta skåp tillverkades på 1890 talet av snickaren Berglund under Norrby i Vidbo socken och har innehafts som dockskåp av Hilma Vilhelmina Elisabet Johansson och hennes dotter Kerstin (…). Skåpet reparerades 1925 av Kerstins far Nils (…) som med glädje och förhoppning gjorde detta på lediga stunder. Många glada minnen är förknippade härmed".

Enligt uppgift är de äldsta dockskåpsmöblerna från slutet av 1800-talet och har ägts av givarens mormor, född 1863. Möblemanget kompletterades med tiden av hennes dotter och dotterdotter.

Tillhör Stockholms stadsmuseums samlingar.
Gåva 1950 från privatperson, Stockholm.

Foto: Maria Magnusson, SSM

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad