Svartvitt porträttfotografi av Maria Vettése
Maria Vettése, 1908. Okänd fotograf, Stockholms stadsarkiv

Maria Vettése var musiker från Italien

Maria Vettése var musiker och kom från Italien. Hon bodde inneboende på Södermalm, med sina barn och sin man Antonio, som också var musiker.

Efter ett läkarbesök misstänktes Maria Vettése ha stulit en guldring ur läkarens rockficka. När polisen sökte upp i henne i hennes hem hittade de ringen på makens Antonios finger. Det hela ledde till att både Maria och hennes man utvisades. Paret hade ofta varit på resande fot och tidigare varit i Egypten,Turkiet, Rumänien och Tyskland och även spelat sig genom norra delen av Sverige.  

I förhöret med polisen nekade Maria Vettese till brott och berättade att hon hade hittat ringen på marken på väg till en spelning utanför staden. Så här skrev polisen i rapporten

"Under vägen till Sunbyberg hade hustru Vettese å stora landsvägen bortom Nya kyrkogården upphittat guldringen, hvilken hon sedermera gifvit sin man. Hon hade icke förstått att ringen var av guld."

Några migranters öden

Här kan du följa några personer som kom till Sverige i början av förra seklet. En del av dem hade rest långt för att komma hit medan andra hade bott länge i Sverige för att sedan utvisas.

Uppdaterad