Svartvitt porträttfotografi av Josef Cohn
Josef Cohn, 1905. Okänd fotograf, Stockholms stadsarkiv

Josef Cohn kom till Stockholm från Persien

Josef Cohn var kristen assyrier och bodde i Persien. Här levde de kristna assyrierna farligt i början av 1900-talet. Några av dem sökte sig hela vägen till Sverige. Josef Cohn var en av dem.

I Sverige tiggde Josef pengar, vilket var förbjudet, och han greps för lösdriveri. För polisen berättade han att han var här för att lära sig svenska och att han hade studerat till predikant i Athen och Damaskus.

Ur polisens perspektiv hade Josef Cohn levt ett kringflackade liv och man misstänkte att Cohn inte talade sanning och att han hade lurat till sig pengar.

Men hur hamnade han i Sverige? I polisförhöret berättade Cohn att hans far gett sig av till New York. För att leta upp sin pappa hade Josef först tagit sig till Europa. Det var en lång och besvärlig resa via Kaukasien, Ryssland och Finland till Stockholm. Därefter skulle han ha rest till New York. När han inte hittade sin pappa där, återvände han till Sverige. Tillbaka i Sverige var pengarna slut, men Josef Cohn fick pengar och annan hjälp från flera frikyrkorörelser. Under en tid hade han varit med på lektionerna i ett folkskoleseminarium i Lund och blivit så inspirerad att han beslutat sig för att lära sig svenska innan han återvände till Persien.

Våra spår efter Josef försvinner här. Blir han utvisad eller lämnar han Sverige frivilligt? Att livet i Persien tidvis varit svårt förstår vi av polisens beskrivning av Cohns signalement:

”Såsom särskilda kännetecken må nämnas att Cohn å båda underarmarnas översidor företer å vardera armen fem större ärr av omkring en 5-öresslants storlek, och har Cohn förklarat att dessa märken härleda sig från tortyr med brännjärn [...]" 

Några migranters öden

Här kan du följa några personer som kom till Sverige i början av förra seklet. En del av dem hade rest långt för att komma hit medan andra hade bott länge i Sverige för att sedan utvisas.

Uppdaterad