Vädersolstavlan - Stockholm på Gustav Vasas tid
Vad kan en 1500-talsmålning berätta om det medeltida Stockholm? Undersök tavlans detaljer och fundera över dess syfte. Jämför tavlan med en bild från 1600-talet och med Stockholms utseende idag. Vad kan vi med säkerhet säga har förändrats, och vad är sig likt?
Lärarhandledning för:
Vädersolstavlan föreställer det medeltida Stockholm och målades 1535. Originalet är försvunnet, men i den här lektionen arbetar vi med en kopia från 1931 som är gjord efter kopian från 1636 som hänger i Storkyrkan i Gamla stan. I övningen utgår vi från målningen och jämför den med en teckning av Stockholm från 1630-talet. Genom att jämföra de båda källorna med varandra får eleverna träna källkritik och resonera om likheter och skillnader i hur Stockholm har avbildats.
Låt eleverna resonera och besvara frågorna under din ledning, i helklass eller i grupper.
Du hittar mer information om Vädersolstavlans syfte och motiv i artikeln ”Målningen som användes för att näpsa Gustav Vasa”. När du öppnar teckningen ”Stockholm på 1630-talet” kan du också läsa artikeln ”En ny bild av Stockholm” som berättar mer om bildens historia, under rubriken "Källmaterial till uppgiften" längre ner på sidan.