Titta på gamla valaffischer - och gör en egen!
Titta på gamla valaffischer och gör egna! En lektion som kan kombinera SO, svenska och bild. Partiernas valaffischer försöker ofta sammanfatta det politiska budskapet i några korta slagord. De ska ge ett kort svar på vad partiet tycker i en fråga som är viktig för väljarna.
Lärarhandledning för:
Inför valet sätter de politiska partierna upp affischer runtom i staden. Ibland är det bilder av politiker på dem. Ofta står det något om vad partiet tycker. Så har valaffischerna sett ut i minst hundra år. Den äldsta valaffischen i Stockholmskällan är från folkomröstningen 1922. Då fick folket rösta om rusdrycksförbud, alltså ifall alkohol skulle förbjudas i Sverige.
Till dig som är lärare
I den här uppgiften tittar eleverna på historiska valaffischer. Leta gärna upp nutida affischer också, så kan ni jämföra likheter och skillnader över tid.
Börja arbetet med uppgiften i helklass. Välj några olika historiska valaffischer ur listan nedanför. Du kan skriva ut dem på papper eller visa dem digitalt på skärm. Titta på minst en av de äldre valaffischerna tillsammans i klassrummet för att introducera analysfrågorna. Därefter kan eleverna i par eller mindre grupper fortsätta uppgiften, genom att undersöka ytterligare några affischer. Låt eleverna hjälpas åt att besvara följande frågor:
- Beskriv hur affischen ser ut!
- Finns det någon bild på affischen?
- Vad står det på affischen?
- Vem är det som står bakom affischen? Ett parti eller någon annan?
- När ni har tittat på några olika affischer: Vad är likt och vad är olikt mellan affischerna?
Låt därefter eleverna arbeta i mindre grupper eller två och två med att göra egna valaffischer för frågor de tycker är viktiga i valet.
Tips för att jobba med källkritik
Valaffischerna berättar naturligtvis en hel del om sin egen tid. Vilka frågor tyckte partierna var viktiga i valet då? Hur framställer valaffischen de politiska motståndarna? Vad är fakta och vad är åsikt? Låt barnen resonera under din ledning.