Vi ser ett 1800-talsrum med högt i tak, påkostad inredning, stora fönster och en stor dekorativ taklampa. Längs rummets högra sida löper en lång bardisk. Bakom disken står en vitklädd bartender. Vid disken står och sitter flera manliga gäster.
Foto
Fotograf: Okänd. Stadsmuseet i Stockholm

Baren, Hotel Rydberg

Vi ser Hotell Rydbergs American bar. Cocktailbaren var i slutet av 1800-talet ett populärt vattenhål för huvudstadens (i huvudsak) män. Bland stamgästerna fanns bland annat författaren Hjalmar Söderberg och tecknaren och skribenten Albert Engström.

Hotell Rydberg uppfördes redan 1857 och placeringen var central vid Gustav Adolfs torg, då en större knutpunkt än idag. Långt före de nattöppna barernas och de infrauppvärmda uteserveringarnas tid blev Rydbergs stilbildande för en ny umgängesform i Stockholm.

Cocktailbaren var en av Sveriges första hotellbarer, jämte den på Grand Hotel, och att gå till en hotellmatsal för att äta, dricka och umgås upplevdes modernt och kontinentalt. Hotellet blev snabbt en samlingsplats för de som ville se, synas och höras.

Den 30 september 1914 stängde Hotell Rydberg liksom dess välbesökta bar. Efter 57 år var sagan slut. Hotellet revs och lämnade plats för ett pampigt bankpalats åt Skandinaviska Kreditaktiebolaget.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad