Text
Upphov: Okänd. Stockholms stadsarkiv

Barnhuspojken Christopher Goltz, född omkring 1745

Christopher Goltz härkomst är okänd. Den första uppgiften om honom säger bara att han skrevs in på Stora barnhuset som sexåring den 7 september 1751. Den 7 augusti 1759 skickades han till sidenfabrikören Andreas Emanuel Andersin för att bli lärling. Efter en provperiod på ungefär fyra och en halv månad, skrevs han in som lärling hos honom på sju år den 20 december samma år. Andersin hade sin verkstad på Stora Gråbergsgatan, strax väster om nuvarande Tegnérlunden. Det var en liten rörelse, förutom fabrikören själv sysselsattes endast Goltz och en lärling till. Vid ett tillfälle några år senare anklagade en av lärarna vid barnhuset, Eric Haurén, Andersin för att ha kört ifrån sig gossen Christopher Goltz. Haurén framförde sitt klagomål inför Stockholms hall- och manufakturrätt den 22 november 1762. Anledningen till ivägkörningen var, enligt Andersin, att pojken sålt böcker, knivar och silkesbobiner (bobin=spole), dvs. idkat olaglig handel.
Goltz försvarade sig och sade att två bobiner hade han tappat på Götgatan. Dessa tillhörde Andersin och för förlusten av dem hade han också fått straff. När det gällde de bortsålda böckerna och knivarna, kunde han bara säga att han hade fått en drömtydningsbok i betalning för sju timmar som han arbetat för lärlingen Mårten Kiellström, och en kniv hade han köpt av lärlingen Petter Ekman. Haurén förklarade efter detta att Andersin borde ha anmält hos barnhusdirektionen om han inte varit nöjd med pojken. Denne svarade att så inte skett. Sammanträdet slutade med att Andersin uppmanades att ta kontakt med barnhusdirektionen. Goltz hade emellertid redan två dagar innan Haurén och Andersin möttes i rätten återinskrivits på barnhuset. Den 10 januari 1764 skrevs han för andra gången ut. Vill du veta hur det gick för Christopher? Läs fortsättningen genom att klicka på länken "Läs mer om Christopher Goltz".

Utdrag ur Främlingar i vardagen. Liv och pedagogik vid Stora Barnhuset i Stockholm på 1700-talet av Per-Johan Ödman och Mats Hayen (2004)

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad