I förgrunden syns hus, vatten och båtar. I bakgrunden: Gamla, stan, Norrmalm och Östermalm.
Bildkonst
Konstnär: Vermeulen, Cornelis (1644-1708). Stadsmuseet i Stockholm

Utsikt över Stockholm från Kungsklippan

Konstnär: Van der Meulen, Cornelis (1642-1691)
Teknik: Olja på duk
Mått i mm: 660X1380

Denna målning som gjordes av den flamländske konstnären Cornelis van der Meulen under hans sista levnadsår (han dog i Stockholm) visar Stockholm från väster, närmare bestämt med Kungsklippan som utsiktspunkt. 

Vi ser staden som vilar i ett varmt kvällsljus. Sjön i främre bildrummet är Klara sjö. Holmen till vänster med en bro som förbinder Kungsholmen med Norrmalm är Blekholmen. Bron heter Gamla Kungsholmsbron. På andra sidan stranden fortsätter bron i Gamla Brogatan. Denna gata finns fortfarande kvar. 

I denna lantliga utkant av staden låg Tukthuset och Allmänna Barnhuset. Det är de stora vita byggnaderna som syns strax till vänster om bron vid Drottningatan. Här på Norrmalm, på Johannesgatan, låg också vårdinrättningen Drottninghuset.

Kyrkan mitt i målningen som reser sig ovanför landskapet är Klara kyrka. En rad nybyggda adelspalats längs med Drottninggatan lyser som en vit tandrad till höger om kyrkan. Slottet Tre kronor, Storkyrkan, Grillska huset vid Stortorget och Tyska kyrkan reser sig över Stadsholmens gytter. 

Närmast till höger i målningen ses en byggnad med säteritak. Det tillhör Gripenhielms malmgård. På 1700-talet byggdes malmgården om till det första Serafimerlasarettet. 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad