Stockholmsutsikt: från Kungsholmsbrons landsfäste vid Hantverkargatan
Bildkonst
Konstnär: Martin, Johan Fredrik (1755-1816). Stadsmuseet i Stockholm

Stockholm från Kungsholmsbrons landfäste vid Hantverkargatan

Konstnär: Martin, Johan Fredrik (1755-1816)
Material och teknik: Konturetsning, akvarellerad
Underlag: Papper
Mått i mm: 290x460

I målningen ser vi landfästet av Nya Kungsholmsbron som gick mellan Hantverkargatan på Kungsholmen och Tegelbacken på Norrmalm. Planket till vänster hör till Serafimerlasarettets trädgård och huset till höger Kungsholms glasbruk på Glasbruksholmen. Det är ungefär där Stadshuset ligger idag.

Vi blickar ut över några hus på Helgeandsholmen. Det är bostadshus och några bodar. Ingenting av detta finns förstås kvar. Slottet och Lejonbacken kommer därefter; bakom ståtar Storkyrkan med sin nya spira. Det lilla huset mitt i Norrström är Strömsborg.

På Riddarholmen ligger 1600-talspalatsen på rad. Wrangelska palatset med sin borglika karaktär sticker ut. Vi ser ett Stockholms som är svårt att känna igen idag. Mycket är förändrat. 

Till vänster intill staketet har en lykttändare klättrat upp för att fylla på olja, knipa veken och putsa lampglaset. Stadens husägare hade sedan 1749 en plikt att sätta upp gatlyktor vid sina fastigheter. Dessa skulle vara tända på kvällen fram till midnatt under den mörka årstiden.

Johan Fredrik Martin var bror till Elias Martin. Han utbildade sig till kopparstickare i England och utförde grafiska blad efter målningar av brodern men även av andra konstnärer som Pehr Hilleström. Åren 1784-87 gjorde Johan Fredrik Martin flera resor i Sverige för att teckna utsikter. 1797 utgav han samlingen Utsigter öfver Stockholm, utförda med etsade konturer, vilka han sedan färglade med akvarell. Dessa sålde han flitigt. Stadsmuseet har ett flertal av Johan Fredrik Martins akvarellerade etsningar.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad