Litteraturtips

Gastar, spöken och vålnader som inte får frid / Niklas Ericsson

Ett kapitel ur en bok med stadsvandringar på olika teman. Här kan du läsa om klassiska stockholmsspöken, som Vita frun på slottet och Gideon i Gamla riksdagshuset, men också få reda på fantasifulla historier om mer anonyma platser i Gamla stan. Till exempel lär den lilla statyn över porten till Västerlånggatan 24 vara den förstenade katten herr Måns, bekant med en sjöjungfru i en historia om ett fartyg som hade svårt att segla hem till Stockholm eftersom vinden mojnat. Och varför sitter det en gyllene krona över dörren till Storkyrkobrinken 3?

Följande platser ingår och beskrivs i vandringen: Stortorget, Slottet, Storkyrkobrinken 3, Västerlånggatan 24, Stora Nygatan, Riddarholmsbron och Gamla riksdagshuset. Sträckan är inritad i en karta och lätt att följa. 12 sidor.

Utdrag ur Ericsson, Niklas, Kärlek, mystik och ond, bråd död : historiska temavandringar i Stockholm. - 2005. - S. 92-103

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Katter
Tema

Katter

Här hittar du några av Stockholmskatterna som historien har lämnat kvar till oss. Vill du hitta ännu fler? Använd sökrutan överst på sidan.

Kärlek, mystik och ond, bråd död : historiska temavandringar i Stockholm / Niklas Ericsson

Kärlek, mystik och ond, bråd död : historiska temavandringar i Stockholm / Niklas Ericsson