Hamngatan i den blå timmen på kvällen, upplyst av gaslyktornas och skyltfönstrens sken
Bildkonst
Konstnär: Lindqvist, Herman (1868-1923). Stadsmuseet i Stockholm

Hamngatan 1904. Kvällsstämning

Konstnär: Lindqvist, Herman
Material och teknik: Olja på duk
Mått i mm: 900x690

Det är svårt att känna igen Hamngatan så som den ser ut idag, en bred affärsgata mitt i city. Vi befinner oss alltså ett stenkast från det kvarter där varuhuset NK ligger idag.  Det som avslöjar var vi befinner oss är att det står 45 på huset till höger. Genom att jämföra med gamla kartor vet vi att det är korsningen Hamngatan-Regeringsgatan där Regeringsgatan över i Sergelgången. 

Jämför gärna med fotografiet som heter Hamngatan västerut från Kungsträdgårdsgatan. Backen vi ser i målningen är densamma som i fotografiet. 

Stämningen i målningen präglas av mörkret som sänker sig över huskropparna men också av de svagt upplysta fasaderna från gatlampors sken. Skyltfönstren strålar ut ljus och skapar ett innanför och ett utanför. Trots att det är långtifrån folktomt finns det en distans mellan människorna. Kvinnan med den röda capen, hunden i gathörnet och mannen med käppen bildar hörn i en triangel.  

Runt sekelskiftet 1900 var det flera konstnärer som skildrade Stockholm i stämningsfullt kvällsljus. Den mest kände av dem är "blåmålaren" Eugéne Jansson. 


 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad