Omslag K'ang Yu-weis svenska resa 1904
Litteraturtips
Författare: K'ang Yu-wei (1858-1927). Stockholms stadsbibliotek

K'ang Yu-weis svenska resa 1904 / K'ang Yu-wei

K’ang Yu-wei (eller Kang Youwei) var en kinesisk reformledare som under sin tid i landsflykt besökte Sverige flera gånger. Första gången var ett Stockholmsbesök 1904, då han imponerades djupt av staden och dess invånare. K’ang Yu-wei bodde det första tiotalet nätterna på Grand Hotel och beskriver här fyrspannet som dess gäster kunde åka med:

Kusken, som svänger sin piska, är klädd i rött livré. Varje dag klockan 10 startar turen genom staden och dess parker. Från sätet högst uppe på ekipaget kan man se hela staden. Dylika färder kan man göra även i andra länder, men ingenstädes blir de så intressanta som här i Stockholm, där staden, parkerna, vattnet och arkitekturen stämt möte på ett sätt som saknar motstycke i världen.

Vidare kan man läsa om K’ang Yu-weis besök på Skansen, Kungliga slottet, Drottningholms slott, Rörstrands porslinsfabrik, ett badhus (sannolikt det då helt nya Centralbadet), ett fattighus, ett fängelse (sannolikt Östermalmsfängelset) och andra platser. Lovorden är många. K’ang Yu-wei gick grundligt tillväga och passade också på att studera exempelvis det svenska politiska systemet, kungahuset och priser för kläder, matvaror och porto för större och mindre brev.

K'ang Yu-weis svenska resa 1904 är K’ang Yu-weis egen reseskildring, översatt av Göran Malmqvist, som fick originalmanuskriptet av resenärens dotter. Den lilla boken är illustrerad med fotografier och teckningar som visar några av de besökta platserna som de såg ut kring sekelskiftet 1900. 72 sidor.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad