Tryckt broschyr om Hägersten under 1900-talet
Text
Författare: Hägerstens hembygdsförening. Stockholms stadsarkiv

1900-talets Hägersten - en tillbakablick

I broschyren ”1900-talets Hägersten” ges en tillbakablick på Hägerstens historia. Genom korta berättelser får vi följa Hägerstens utveckling och förändring från jordbrukssamhälle till en modern förort. Många av artiklarna speglar barnens livsvillkor under olika delar av 1900-talet. 

I artikeln ”Hägersten i backspegeln” beskrivs bland annat hur det var att bo i Hägersten i början av 1900-talet. ”På ängarna och i skogarna lekte barnen. Man plockade bär och hade sillfrukost i det gröna på söndagarna. Och vissa familjer hade turen att kunna skaffa sig en liten kolonilott i området. Uppe på Hägerstensåsen fanns också rikligt med blåbär, men här fanns även bra lingonsnår och fina smultronställen.”
 
I artiklar som till exempel ”Barn på 1900-talet”, ”En svår barndom” och ”Barn i Mälarhöjden 1940-1955” berättas det om barnens situation ur olika perspektiv under 1900-talet.

Ett exempel är Hägerstensbon Wally Söderberg som berättar om sin skoltid för skribenten Anna-Greta Eldh i artikeln ”Wallys skolår”. Wally beskriver bland annat hur barnen var klädda på vintern och att de fick hjälpa till att bära kol och ved till uppvärmning av skolhuset. Och så här beskriver hon skolbänkarna från början av 1900-talet:

”I skolan hade de bänkar med lock, däri hade de sina böcker. Det fanns ett litet hål i kanten på bänken, där det fanns plats för bläckhorn. Man skrev med en spetsig stålpenna. Det kom alltid bläck på fingrarna och ibland även på kläderna.”  

Redan 1936 byggdes de första flerfamiljshusen i Hägersten. Under 1940- och 50-talen skedde sen ”den stora byggboomen” i Hägersten då de flesta flerfamiljshus byggdes. 
 

 

 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad