Hägerstensbygden : organ för Hägerstens hembygdsförening. Årg.39 (2004), Ofärdsår : Hägersten under andra världskriget
I det första kapitlet, ”Det dagliga livet under krigsåren” kan man läsa om mörkläggning, skyddsrum, förberedelser för evakuering av skolbarn och vilken utrustning de skulle ha med sig, och om ransoneringen av mat, och surrogaten, ersättningarna för vissa livsmedel. Ersättningen för kaffe kunde till exempel innehålla säd, ärtor, betor, potatis eller ekollon! Även varmvattnet var ransonerat till en eller två gånger per vecka, och då passade alla på att bada.
Det andra kapitlet ”De flydde för livet” berättar om en del av de estländare som flydde sitt hemland under kriget och kom som båtflyktingar till Sverige, och sedan bosatte sig i Hägersten.
Vidare finns ett kapitel om det militära Hägersten, och lite av varje att läsa, till exempel mattips ur boken ”Rädda vintern” från Husmodern bibliotek. Boken är illustrerad med fotografier, gamla annonser och tidningsklipp.
Ange titel, författare, utgivningsår och bokförlag om du vill göra en källhänvisning till boken. Om du vill använda Stockholmskällans beskrivning av ett litteraturtips som källa ska du skriva ut länken i webbläsarens adressfält och datumet du var inne på sidan. Exempel: Hämtad från Stockholmskällan. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/31292 Hämtad 2023-06-12
Författare
-
Utgivningsår
2004
Utgiven av
Hägerstens hembygdsförening
ISBN-nummer
Stockholms stadsbibliotek
ISSN 0284-9372
Via länkarna på sidan ser du på vilka bibliotek och skolbibliotek boken finns att låna. Har du frågor eller synpunkter angående litteraturtipset ska du kontakta Stockholms stadsbibliotek.
Stockholms stadsbibliotek
Du som vill använda text, omslagsbild eller annan information från de verk Stockholmskällan tipsar om behöver kontakta respektive förlag. Undantag: Publicerad text blir upphovsrättsligt fri 70 år efter författarens död.
Uppdaterad