Sagostundsbarn på Norra latins gård 1910-talet
Foto
Fotograf: Axel Malmström. Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek

Stockholms Sagostundskommitté

Sagostundsrörelsen uppstod i Malmö under tidigt 1900-tal och kom till Stockholm under vårvintern 1905. Initiativet till att grunda en sagostundskommitté i Stockholm kom från de socialdemokratiska kvinno- och ungdomsklubbarna. Tanken bakom sagostrundsrörelsen var att roa och bilda arbetarbarnen men också att vara ett alternativ till de religiösa söndagsskolorna.

I Stockholm hade sagostundsrörelsen sina träffar i Folkets hus lokaler och hösten 1910 hade sagostundsverksamheten 960 inskrivna barn. Utöver sagoläsning fick barnen uppleva sång och musik samt titta på skioptikonbilder. Skioptikonbilder var en föregångare till diabilder och därmed ett tidigt sätt att visa bilder via en typ av projektor.

1910 utökade Stockholms Sagostundskommitté sin verksamhet till att även innefatta lekaftnar på lördagskvällar. Även dessa ägde rum i Folkets hus lokaler och barnen fick då tillfälle att lära sig sånglekar och folkdanser.

 

Källor och vidare läsning:

Berättelse över Stockholms Sagostundskommittés verksamhet under år 1910 (Finns på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek, refkod ARAB/5523/1)

Sagostundsrörelsen och tidningen Solstrålen

 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad