Ljud
Upphov: Andreas Grill (1896-1967). Stockholms stadsarkiv

Brandkapten Andreas Grill berättar om Piperska smällen

Den 12 mars 1926, tretton minuter över tre på natten, inträffade en kraftig explosion på Pipergatans krön. Den orsakades av en bomb som placerats på bakdelen av en droskbil och ledde till att passageraren i bilen - direktören Sixten Flyborg - avled och att droskföraren skadades.

Mordet hade planerats och utförts av två bekanta till den döde, Alexander Kreüger och Erik von Arbin. Utredningen blev mycket omfattande och händelsen är idag känd som Piperska smällen eller Flyborgska smällen.

I den här ljudinspelningen berättar brandkaptenen vid Johannes brandstation Andreas Grill (1896-1967) om sina minnen av möten med de inblandade före mordet, om händelser som föregick explosionen, om utredningen och om sitt möte med en av mördarna - Erik von Arbin - när denne avtjänat sitt straff. Andreas Grill blev senare brandkapten vid Kungsholmens brandstation. Han var medlem i Röde Hanen.

Fotografiet som visar Andreas Grill är en detalj ur ett foto av Röde Hanens första styrelse, taget på Piperska Muren 1933. Det återfinns i Röde Hanens arkiv på Stockholms stadsarkiv.

Inspelningen ägs av Andreas Grill, en ättling till brandkaptenen, och den publiceras på Stockholmskällan med rättighetsinnehavarens tillstånd.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad