Omslag Kvarteret Träsket
Litteraturtips
Författare: Rosell, Carl Magnus (1938-2015). Stockholms stadsbibliotek

Kvarteret Träsket / Carl Magnus Rosell

En liten skrift utgiven av försäkringsbolaget Skandia 1981. Kvarteret Träsket omringas av Sveavägen, Adolf Fredriks kyrkogata, Luntmakargatan och Tunnelgatan. Mot Sveavägen ligger den stora kontorsbyggnaden Thulehuset (eller ”Skandiahuset”), där Skandia låg när skriften gavs ut.

I några korta kapitel berättas kvarterets historia från 1600-talet och framåt. Från början var kvarteret uppdelat i 23 tomter, som var små och billiga eftersom området på den tiden låg långt utanför stadskärnan. Författaren berättar kronologiskt om ett barnbördshus (BB), en tobaksfabrik och en flickskola, som alla legat på platsen, och kommer sedan fram till byggandet av Thulehuset. Det beskrivs som ”hypermodernt” redan innan det stod klart i början av 1940-talet.

Skandia såg även sin egen verksamhet i Thulehuset under tidigt 1980-tal som ”hypermodern”. I förordet skriver författaren att de med datorhjälp har ”sekundsnabba förbindelser” med 125 kundkontor i Sverige, och som kontrast nämner han att kvartersnamnet Träsket minner om det förflutna, då platsen var just ett träsk. 40 sidor.

Innehåll
Förord
Från träsk till byggnadskvarter
Stora Bastugatan
Sveriges första BB
Ljunglöfs – Europas största snusfabrik
Ateneum – ett motdrag till gossläroverken
Thulehuset – det första "vetenskapliga" kontorshuset

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad