Omslagsbild Esther och Albert
Litteraturtips
Författare: Hammenhög, Waldemar (1902-1972). Stockholms stadsbibliotek

Esther och Albert / Waldemar Hammenhög

Esther Holmberg hyrde ett litet omöblerat rum vid Jakobsbergsgatan, i ett av de stora fyravåningshusen uppe på krönet av Brunkebergsåsen. Fasaderna mörknade av rök, smuts och väta, och utmed de läckande stuprännorna gick ända uppifrån takkrönet ända ned till gatan breda fuktränder, som år från år alltmer bredde ut sig i putsen. I trappuppgångarna föll rappningen bort i små flagor tills väggarna blev bara, och det som inte föll bort av sig själv, skurade nitiska husmödrar bort i tro att det skulle bli snyggare.

Esthers rum är litet och mörkt men hon har försökt inreda det så trivsamt som möjligt. Hon arbetar på det stora modehuset på Drottninggatan och är ganska nöjd med det. Men hon tänker mycket på att det snart är för sent för henne att finna kärleken och bilda familj. Men så börjar hon smyga på kvarterets trevlige glasmästare…

Esther och Albert utspelar sig i 1920-talets Stockholm. Romanen är, förutom en komplicerad kärlekshistoria, också en lysande stockholmsskildring. Den ger en levande inblick i hur det var att leva i huvudstaden på den här tiden. Vi får följa med in i lägenheter och små rum, in på krogar och kaféer i Klara, ut på promenad på Djurgården. Vad roade sig invånarna med? Vad åt de? Vad tänkte de, speciellt kring konventioner och könsroller. 268 sidor.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad