Esther Holmberg hyrde ett litet omöblerat rum vid Jakobsbergsgatan, i ett av de stora fyravåningshusen uppe på krönet av Brunkebergsåsen. Fasaderna mörknade av rök, smuts och väta, och utmed de läckande stuprännorna gick ända uppifrån takkrönet ända ned till gatan breda fuktränder, som år från år alltmer bredde ut sig i putsen. I trappuppgångarna föll rappningen bort i små flagor tills väggarna blev bara, och det som inte föll bort av sig själv, skurade nitiska husmödrar bort i tro att det skulle bli snyggare.
Esthers rum är litet och mörkt men hon har försökt inreda det så trivsamt som möjligt. Hon arbetar på det stora modehuset på Drottninggatan och är ganska nöjd med det. Men hon tänker mycket på att det snart är för sent för henne att finna kärleken och bilda familj. Men så börjar hon smyga på kvarterets trevlige glasmästare…
Esther och Albert utspelar sig i 1920-talets Stockholm. Romanen är, förutom en komplicerad kärlekshistoria, också en lysande stockholmsskildring. Den ger en levande inblick i hur det var att leva i huvudstaden på den här tiden. Vi får följa med in i lägenheter och små rum, in på krogar och kaféer i Klara, ut på promenad på Djurgården. Vad roade sig invånarna med? Vad åt de? Vad tänkte de, speciellt kring konventioner och könsroller. 268 sidor.
Esther och Albert / Waldemar Hammenhög
Ange titel, författare, utgivningsår och bokförlag om du vill göra en källhänvisning till boken. Om du vill använda Stockholmskällans beskrivning av ett litteraturtips som källa ska du skriva ut länken i webbläsarens adressfält och datumet du var inne på sidan. Exempel: Hämtad från Stockholmskällan. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/31292 Hämtad 2023-06-12
Författare
Hammenhög, Waldemar (1902-1972)
Utgivningsår
1930
Utgiven av
Wahlström & Widstrand
ISBN-nummer
Stockholms stadsbibliotek
-
Via länkarna på sidan ser du på vilka bibliotek och skolbibliotek boken finns att låna. Har du frågor eller synpunkter angående litteraturtipset ska du kontakta Stockholms stadsbibliotek.
Stockholms stadsbibliotek
Du som vill använda text, omslagsbild eller annan information från de verk Stockholmskällan tipsar om behöver kontakta respektive förlag. Undantag: Publicerad text blir upphovsrättsligt fri 70 år efter författarens död.
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Uppdaterad