Omslagsbild Esthers och Alberts äktenskap
Litteraturtips
Författare: Hammenhög, Waldemar (1902-1972). Stockholms stadsbibliotek

Esthers och Alberts äktenskap / Waldemar Hammenhög

Albert hade många gånger tänkt på att han bodde centralt vid Lill-Jans plan, ehuru denna låg vid stadens utkant. Alldeles intill hade han Tekniska Högskolan, som han nästan kunde se från sina fönster, Engelbrektskyrkans klockslag kunde han rätta sig efter, i Engelbrekts folkskola ett kvarter längre bort vid Valhallavägen skulle Hans börja skolgången nästa höst, nedanför skolan låg Östermalms fängelse, där ingen kunde hamna eftersom de blivit arkiv för Statens historiska museum, på andra sidan Valhallavägen lågo Sophiahemmet och Röda Korsets sjukhus, om han skulle bli hastigt sjuk, och när Stadion hade sina stora dagar hade många som parkerat sina bilar på Valhallavägen längre att gå till idrottsborgen än han själv.

Ja glasmästare Albert Hansson har egentligen mycket att vara nöjd med i livet. Men det är ändå något som skaver i familjen med hustrun Esther och sonen Hans. Alberts otrohet för många år sedan är inte glömd och det finns dessutom ett levande bevis på den; sonen Lill-Albert…

Romanen gavs ut år 1936 och den ger en inblick i den tidens syn på äktenskap, könsroller och barnuppfostran. Stockholm är nästan som en huvudperson i boken. Miljöskildringarna tar dig på en tidsresa direkt tillbaka till en stad som inte längre finns.

Esthers och Alberts äktenskap är en fristående fortsättning på Esther och Albert. 260 sidor.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad