Föremål
Upphov: Okänd. Stadsmuseet i Stockholm

Tapeten ”Les vues de Brézil”

Papperstapet från Bondegatan 18-22, kvarteret Bonden st 33-34 (mellan Östgötagatan
och Södermannagatan).

År 1832 reste slakteriägaren Peder Jonas Askergren till London. Där köpte han en han en fransk panoramatapet med motivet ”Vyer över Brasilien/ Les Vues De Bresil”. Panoramatapeter var på modet i början av 1800-talet. Askergren hade byggt ett lusthus på Bondegatan på Södermalm där han satte upp tapeten. Ett helt rum kläddes med bilder av djungel, jakt på vilda djur, vita påklädda européer, naken ursprungsbefolkning och förslavade halvklädda svarta människor i Rio de Janerios hamn och på bomullsplantage.

Tapeterna kom att sitta i släktens lusthus på Bondegatan i över 90 år. Vid slutet av 1800-talet bodde Herman Hanner med familj och tjänstefolk i fastigheten. Hermans bror Kurt fotograferade mycket och i Stadsmuseets samlingar finns flera foton med släkt, vänner och interiörer från hemmet. På flera av fotografierna ser man tapeten på sin plats i lusthuset med en lång soffa framför.

Kurt Hanner såg till att tapeten skars ned när familjen år 1922 flyttade till en villa i Nacka. Där sattes den upp igen. När familjen flyttade till Djursholm tog man med sig tapeten. 1987 togs den in i Stadsmuseets samlingar och blev ett museiföremål.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad