Tidningsartikel i tidskriften Idun om svenska flickor som hantverkare.
Text
Författare: Tidskriften Idun. Stockholms stadsarkiv

Svenska flickor som hantverkare - artikel i tidskriften Idun

I artikeln om Svenska flickor som hantverkare lyfter skribenten fram att flickor mycket väl kunde arbeta med andra hantverk än de traditionellt kvinnliga inom sömnad och som hattmodist. Som exempel på yrken som passade även för kvinnor ges bland annat bokbinderi och urmakeri.

Artikeln skrevs i samband med utställningen ”Hantverkets propagandautställning” på Liljevalchs konsthall i september 1922. Målet med utställningen var att uppmärksamma det svenska hantverket samt väcka ungdomars intresse för olika hantverksyrken.    

Utställningen, som var den första i sitt slag i Sverige, bestod bland annat av så kallade levande verkstäder där yrkesmän och elever från olika yrkesskolor visade sitt arbete inom olika hantverk. Verkstäderna bestod av allt från tryckeri, skomakeri, sömnad och smide till urmakeri, bokbinderi och sadelmakeri. Utställningen blev väldigt populär och lockade många besökare.

Tidningsklippet finns i Lärlings- och yrkesskolestyrelsens arkiv. Lärlings- och yrkesskolstyrelsen (LYS) startade 1920. Tidigare ansvarade Stockholms folkskoledirektion (1912-1917) och Stockholms stads yrkesskolnämnd (1918-1919) för yrkesskolorna. Lärlings- och yrkesskolstyrelsen hade som uppgift att förvalta och utöva tillsyn över stadens yrkesskolor. 1958 ändrades namnet till bara Yrkesskolstyrelsen, och 1964 överfördes ansvaret för yrkesskolorna till Stockholms skoldirektion. 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad