Fasadritning i tusch på transparent väv, här visas entréfasaden som ligger mot norr.
Ritning
Arkitekt: Berggren, H. Stockholms stadsarkiv

Bygglovsritningar till 1960-talsvilla i Bromma, kvarteret Vapenhuset 4

Villan ligger på Klockarstigen 15 i Bromma och ritades i början av 1960-talet. På ritningarna framgår att huset skulle uppföras för teknologie doktor Sixten Ulfsparre. Villan innehåller 8 rum och kök med lunchrum och garage i bottenplan samt källarvåning.

I bottenvåningen finns hall med toalett, kök med lunchrum, ett stort vardagsrum med öppen spis och matrumsdel, fem sovrum, bibliotek och kontor samt badrum med toalett och bidé. Källarvåningen innehåller hobbyrum, tvättstuga med torkrum, bastu med omklädningsrum, badrum, två förråd, vinkällare, matkällare och pannrum samt ett större ”disponibelt utrymme” som kan delas in i flera rum. 

Bygglovsansökan lämnades in i juni 1961 och innehåller två uppsättningar ritningar. Den första versionen är signerade av ”H. Berggren” i Örnsköldsvik 1960. Ritningarna från 1963 innehåller några små skillnader, främst i hur fönstren ser ut och i ett par plandetaljer.  

Ritningarna från 1963 har bleknat med tiden och teckningen syns bara på baksidan, där bläcket har ”frätt igenom”. De senare ritningarna har därför skannats från baksidan och bilderna har sedan spegelvänts, så att teckningen ska gå att tyda. 

Vad låg på tomten tidigare?

På samma tomt låg tidigare en mindre trävilla på 3 rum och kök. Det huset ritades 1926 och då kallades tomten Beckomberga 7. Tjugotalsvillan revs 1961, i samband med att det nya huset skulle uppföras. Du hittar ritningar till det rivna huset under ”Mer i Stockholmskällan”. 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad