Omslagsbild Jordängel
Litteraturtips
Författare: Vallin Johansson, Pascale (f. 1964). Stockholms stadsbibliotek

Jordängel / Pascale Vallin Johansson

Jordängel är den första boken i trilogin Fågelspår om flickan Solveig i Beckomberga. De andra delarna är Snöstjärna och Eldöga. Böckerna är skrivna för barn i åldern 9-12 år.

Innergården är helt öde. Trots att solen skiner blir jag mörkrädd. Om jag skrek skulle inte en levande varelse höra mig. Bara husväggarna och de skulle knappt bry sig. De står där svagt blodröda och stumma, precis som de gjorde när människor satt inspärrade här för länge sedan. Oroliga själar, som mamma kallar dem. De flesta är säkert döda nu. Beckomberga mentalsjukhus öppnades i början av 1900-talet och stängdes innan jag föddes. Nu har sjukhusbyggnaden gjorts om till bostäder.


Den som berättar är Solveig. Hon har precis flyttat till det nya bostadsområdet i Beckomberga. Egentligen vill hon inte bo där. Inte ens mormor vill komma och hälsa på. Solveig börjar drömma otäcka saker om två flickor och skrikande måsar. En kväll målar Solveig en tavla föreställande en mås. Dagen efter ser hon att någon skrivit ett namn, med blodröd färg, på tavlan… Vad är det som händer? Spökar det?

Jordängel är den första boken i trilogin Fågelspår om flickan Solveig i Beckomberga. De andra delarna är Snöstjärna och Eldöga. Böckerna är skrivna för barn i åldern 9-12 år. 215 sidor.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad