Handskriven rapport om hemförhållanden hos pojken Gustaf Hjalmar
Text
Författare: Virgin. Stockholms stadsarkiv

Rapport om hemförhållanden hos pojken Gustaf Hjalmar

I den så kallade skolkrapporten redogjordes det för pojken Gustaf Hjalmars hemförhållanden utifrån ett besök i hans hem. Anledningen till hembesöket var att Gustaf Hjalmar hade skolkat mycket från skolan.

Det var de så kallade kretsombuden som gjorde inspektioner av hemmen på uppdrag av Barnavårdsnämnden.

Gustaf Hjalmar bodde hos en änka på Tomtebogatan och beskrivs i rapporten som liten, klen, mager och blek. Bedömningen efter hembesöket var att Gustaf Hjalmar skulle inte skulle bo kvar hos änkan utan att han skulle må bättre av att komma till ett hem ute på landet.

Så här står det i rapporten:

"Till Barnavårdsnämnden.

Angående anmälan af gossen Gustaf Hjalmar Jädersten f. 10/6 1896 boende hos änkan Anna Pettersson, 42 Tomtebog. 5 tr. får jag meddela, att gossen gjorde ett ovanlig ömkansvärt intryck, liten och klen till växten, outvecklad för sina år, var blek och mager och såg sjuklig ut. Skyllde på alla möjliga krämpor som anledning till den försummade skolgången.

Hemmet var ej oordentligt, men fostermodern föreföll opålitlig. Gossens egen moder bor i Westerås, och Pettersons hade tagit gossen emedan de äro slägt med modern. Enkan Pettersson har betalt för honom. Det vore nog en mycket stor välgärning, om gossen komme i andra förhållanden och bra mat och god omvårdnad. Jag får därför lifligt tillstyrka hans skiljande från hemmet, om Barnavårdsnämnden utan hinder af hans egenskap som fosterbarn för hvilket det betalas, anser sig kunna göra detta. Att enkan Pettersson ej kan ge honom den vård och fostran han behöfva är uppenbart. Säkerligen skulle han frodas och trifvas om han finge växa upp på landet.

Stockholm 17 mars 1908

[oläsligt] Virgin

Kretsombud"     

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad