Omslagsbild Kungens komediant
Litteraturtips
Författare: Pleijel, Agneta (f. 1940). Stockholms stadsbibliotek

Kungens komediant / Agneta Pleijel

Kungens komediant är en roman och alltså en påhittad berättelse. Den handlar dock om en verklig person, skådespelaren Lars Hjortsberg, och det är inte omöjligt att han skulle känt igen sig själv och sina tankar.

Lars Hjortsberg, född 1772, levde ett händelserikt liv. Han var en av Sveriges mest kända skådespelare. Dessutom arbetade han i unga år som bibliotekarie hos kung Gustav III och hamnade mitt i händelsernas centrum. Hjortsberg mötte många av den tidens kändisar, till exempel Carl Michael Bellman. När kungen blivit skjuten och låg på sin dödsbädd, var det Lars Hjortsberg som satt vid kungens sida och högläste.

Många år senare var Hjortsberg med om en annan mycket dramatisk händelse; branden i palatset Makalös, som då var en teater. Från scenen lyckades han lugna folkmassan och få den att lämna byggnaden. Ingen i publiken omkom, men palatset brann ner till grunden.

Kungens komediant är en fin och levande skildring av Stockholm under slutet av 1700-talet och början av 1800-talet. 221 sidor.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad