Vid ett större torg ligger ett pampigt operahus från det sena 1800-talet. På torget passerar många människor, en häst med vagn och en hästdragen spårvagn. I bakgrunden syns vatten och flera äldre och stora byggnader.
Bildkonst
Konstnär: Palm, Anna (1859-1924). Stockholms stadsmuseum

Gustav Adolfs torg och Operan

Konstnär: Palm, Anna
Material och teknik: Akvarell
Underlag: Papper
Mått i mm: 466x979

Här på Gustav Adolfs torg är Kungliga operans byggnad i gul ockra den självklara mittpunkten. När bilden målas är det sent 1890-tal och på torget samsas både människor som promenerar, hästdroskor och spårvagnar.

Gustav III lät uppföra ett operahus på platsen redan på 1780-talet. Arkitekt var rokokons okrönte konung Carl Fredrik Adelcrantz. Operan invigdes 1782 och på den hölls, efter franskt mönster, även maskeradbaler. Det var på en sådan bal som Gustav III blev mördad den 16 mars 1792.

Den första operabyggnaden var till utseendet en pendang till Arvfurstens palats som ligger på tomten mittemot. Prinsessans Sofia Albertina, syster till Gustav III, lät bygga ett palats vars fasad mot torget skulle vara en kopia av operahuset. Detta hus rymmer idag Utrikesdepartementet. Det gamla operahuset revs 1892 för att ge plats åt operahuset på bilden, vilket står kvar än idag.

Stadsmuseet äger ett tjugotal verk av Anna Palm, ungefär hälften är meterstora akvareller från 1890-talets Stockholm. 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad