Vid ett litet torg syns ett höghus och ett lägre hus. Med i bild finns även träd, en fontän, ett par bildar, en kvinna som ser ut att stå i egna tankar och några barn som klättrat upp och satt sig på en skulptur.
Foto
Fotograf: Maja Arhagen. Stadsmuseet i Stockholm

Västertorp. Västertorpsplan sett med högt bostadshus, skivhus i 11 våningar.

Visste du att Västertorp kallades ”förorternas Östermalm” när det var nytt? Denna stadsdel anses vara en god representant för efterkrigstidens stadsplanetänk och bostadsbyggande.

Innan Västertorp blev en stadsdel med bostadshus, service och kommunikationer var området nästan obebyggt. Här fanns några ensligt belägna torp som nåddes via stigar genom skogen.

1949-52 uppfördes en stor mängd smal- och punkthus med välplanerade lägenheter. I Västertorp genomfördes också idén om trafikseparering för första gången i Sverige. Barnfamiljerna strömmade till! Och området blev känt för sina konstnärliga utsmyckningar med en mängd skulpturer av hög klass.

På bilden ser du Västertorpsplan i början av 1960-talet. Det höga skivhuset i bakgrunden är något av ett landmärke. I markplan finns butiker och kontor. Vi ser Thulebolagen, butiken Nils Adamsson, Rio Kemtvätt och Handelsbanken. Ett gäng grabbar har samlats på torget. En annan puttrar snart iväg på en moppe. Två barn använder en skulptur som sittplats. En kvinna står och funderar, tidsenlig i vid kjol och kort kofta.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad