Omslagsbild Röd zon
Litteraturtips
Författare: Nordin, Magnus (f. 1963), Gabel, Lars (f. 1971). Stockholms stadsbibliotek

Röd zon / text: Magnus Nordin ; bild: Lars Gabel

Mina dagar ser ungefär likadana ut. Jag brukar gå upp klockan tio, ibland tidigare. Det första jag gör är att kolla ut genom fönstret. Jag bor i en pytteliten lägenhet med kokvrå på sjunde våningen i ett studenthotell på Norra Stationsgatan. När kriget bröt ut bombades vårt hus på Tulegatan och vi blev evakuerade hit. I flera månader delade mamma och jag den här pyttelilla studentlyan. När hon blev sjuk och dog stannade jag kvar här. Nej, jag har inga planer på att byta upp mig till något större. Det finns många tomma lägenheter i zonen, men jag är inte säker på att man fått bort alla döda.

Joel befinner sig i en verklig mardröm. I ett helt år har han levt helt ensam. Efter både krig och en dödlig pandemi verkar han vara den sista människan på jorden. Stockholm är uppdelat i olika zoner med höga murar emellan. Många hus är sönderbombade och liken ligger överallt. Som tur är finns det gott om mat och kläder i de övergivna butikerna. Strax efter att Joel firat sin femtonde födelsedag får han syn på en ballong med en påmålad smiley. Finns det en annan överlevare på andra sidan muren?

Röd zon är den första delen i en trilogi för ungdomar om ett Stockholm i ruiner efter den stora katastrofen. Det är en skrämmande skildring av huvudstaden. Speciellt otäck är beskrivningen av de annars så välkända och trygga miljöerna som nu är förstörda. De andra delarna i serien är Grön zon och Vit zon. Böckerna är illustrerade med svartvita teckningar. 118 sidor.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad