Erik Asklunds litterära skylt på Nybrogatan.
Text
Författare: Josephson, Erland (1923-2012). Stockholms stadsbibliotek

Litterär skylt: Citat ur essän Själen av Erland Josephson

Skyltens text:

Själ är ju också dialog, tänker jag. Jag betraktar Dramatens byggnad, det så kallade Marmorpalatset. Sedan går jag Hamngatan uppåt – ”uppåt” säger jag fortfarande, för här fanns en gång i tiden en besjälad backe. Så står jag där på Sergels Torg, och jag minns Sergels ateljé, jag är en av de få som fortfarande kan minnas den.
   Kulturhuset framför mig kommer i samtal med Dramaten bakom mig, det är ett ganska våldsamt möte. Den högtidliga slutenheten i Dramatens fasad grälar häftigt med Kulturhusets inglasade öppenhet.

Ur essän "Själen" (1998) av Erland Josephson, publicerad i boken Stockholms själ, som gavs ut under Kulturhuvudstadsåret 1998.

Erland Josephson, skådespelare och författare, är på ständig spaning efter sanningen bakom maskerna. I sina självbiografiska böcker söker han sitt jag, sin sanna identitet. 1966–1975 var Erland Josephson chef för Kungliga Dramatiska Teatern.

Skylten sitter på Nybrogatan vid Dramaten och invigdes 2000.

---

Litterära skyltar sitter runtom i Stockholm, med citat som beskriver platsen där skylten är placerad. Kulturförvaltningen ansvarar för skyltarna, stockholmarna kommer med förslagen.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad