Omslagsbild Sergel tecknar
Litteraturtips
Författare: Bjurström, Per (1928-2017). Stockholms stadsbibliotek

Sergel tecknar / Per Bjurström

Johan Tobias Sergel levde åren 1740-1814. Han var konstnär, främst skulptör, men även en skicklig målare och tecknare. Han var en av Gustaf III:s favoriter och utnämndes till kunglig bildhuggare och professor vid Konstakademien. Hans ateljé låg vid dåvarande Sergelgatan 1, ett hus som revs 1953 i samband med Norrmalmsregleringen.

Boken berättar om Sergels liv, både som konstnär och privatperson. Den innehåller en mängd teckningar från olika perioder. Många av bilderna skildrar livet i huvudstaden, både till vardags och till fest. Sergel avbildade ofta sina vänner på ett humoristiskt sätt, ibland i pinsamma situationer. Ett exempel på det är en teckning från krogen Kräftriket vid Brunnsviken, där konstnären Elias Martin druckit för mycket alkohol och kräks våldsamt.

Boken gavs ut i samband med en utställning på Nationalmuseum, som också äger de flesta teckningarna. Den inleds med en kronologi över Sergels liv och avslutas med en bild- och litteraturförteckning samt hela texten i engelsk översättning. 231 sidor.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad