Hundra år på Nybroplan gavs ut 2007, lagom till jubileet 2008, då det var 100 år sedan Dramaten invigdes. Kungliga dramatiska teatern har en längre historia än så, men här handlar det om huset på Nybroplan och vad som hänt där genom åren, från tiden då det beslutades att det skulle byggas och framåt.
Här finns mycket bildmaterial – foton från pjäser, affischer, annonser, konst och bilder av byggnadens utsida och insida från olika tider – och författaren Dag Kronlund, chef för Kungliga dramatiska teaterns arkiv och bibliotek, berättar om teaterns historia med många detaljer. Läsaren får veta att ridån ”är gjort i matt blå gethårsdamast fodrad med mollskinn” och att Ingmar Bergman bara var nöjd med en av sina sju Dramaten-produktioner, nämligen ”Hedda Gabler”. 347 sidor.
Innehåll Företal Förord Inledning Storfinansen som teaterbyggare Thalias tempel Mäster Olof – Dramatens första repertoarstycke ”en af de mest smakfulla, eleganta och intima af våra förnämsta restauranter” Rundhorisont och vridscen – Dramaten och teatermodernismen Molanderåren och Dramatens nya scen och salong Pauline Brunius och drömmen om en andra scen Restauranglokalernas fortsatta öden Gierow och den stora omdaningen ”göra en modern teater av Dramaten” Demokrati och turbulens En teater i världsklass Det senaste decenniet En byggnad – en teater – ett sekel Noter Referenslitteratur Personregister Titelregister
Ange titel, författare, utgivningsår och bokförlag om du vill göra en källhänvisning till boken. Om du vill använda Stockholmskällans beskrivning av ett litteraturtips som källa ska du skriva ut länken i webbläsarens adressfält och datumet du var inne på sidan. Exempel: Hämtad från Stockholmskällan. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/31292 Hämtad 2023-06-12
Författare
Kronlund, Dag (f. 1954)
Utgivningsår
2007
Utgiven av
Stockholmia
ISBN-nummer
Stockholms stadsbibliotek
ISBN 978-91-7031-186-4 ; ISBN 91-7031-186-2
Via länkarna på sidan ser du på vilka bibliotek och skolbibliotek boken finns att låna. Har du frågor eller synpunkter angående litteraturtipset ska du kontakta Stockholms stadsbibliotek.