I det här kapitlet får vi möta två banbrytande kvinnor, verksamma under 1800-talets sista och 1900-talets första decennier: Anna Sandström och Anna Whitlock.
De var båda utbildade vid Högre lärarinneseminariet och de startade båda egna skolor för flickor: Anna Sandströms skola och Whitlocks skola för flickor, senare Whitlockska samskolan. De stod för ett nytt tänkande inom pedagogiken. Sandström var emot dåtidens stela undervisningsformer och trodde på alla människors förmåga att bilda sig och lära för livet. Anna Whitlock införde en egen pedagogik som bland annat innebar små klasser och en kombination av teori och praktik. Hon var också tidigt ute med att ge eleverna rätt till medbestämmande och att engagera föräldrarna i skolans verksamhet.
Båda kvinnorna var mycket engagerade i kvinnofrågan och aktiva inom kvinnorörelsen. Anna Sandström medverkade bland annat i Fredrika Bremerförbundets arbete. Anna Whitlock var ordförande i Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt och startade kooperativa matbutiker: Svenska hem. 3 sidor.
Utdrag ur Kvinnovetenskaplig tidskrift 1994:4. – 1994. – S. 75-77
Två Annor som förnyade pedagogiken / Lena Eskilsson
Ange titel, författare, utgivningsår och bokförlag om du vill göra en källhänvisning till boken. Om du vill använda Stockholmskällans beskrivning av ett litteraturtips som källa ska du skriva ut länken i webbläsarens adressfält och datumet du var inne på sidan. Exempel: Hämtad från Stockholmskällan. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/31292 Hämtad 2023-06-12
Författare
Eskilsson, Lena (f. 1951)
Utgivningsår
1994
Utgiven av
Föreningen kvinnovetenskaplig tidskrift
ISBN-nummer
Stockholms stadsbibliotek
-
Via länkarna på sidan ser du på vilka bibliotek och skolbibliotek boken finns att låna. Har du frågor eller synpunkter angående litteraturtipset ska du kontakta Stockholms stadsbibliotek.
Stockholms stadsbibliotek
Du som vill använda text, omslagsbild eller annan information från de verk Stockholmskällan tipsar om behöver kontakta respektive förlag. Undantag: Publicerad text blir upphovsrättsligt fri 70 år efter författarens död.
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Uppdaterad