Foto
Upphov: Okänd. Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek

Fredsjulottor drog fulla hus 1916

Den 25 december 1916, den tredje krigsjulen, arrangeras i Stockholm flera julottor för freden.  

Klockan 8.00 på juldagens morgon är konsertsalen Auditorium vid Norra Bantorget, fyllt till sista plats. Ellen Key håller sitt julotteföredrag: ”Segern som övervinner världen”. Hon vill peka ut en tredje väg, istället för att människor ska tvingas välja mellan kristendomens idéer å ena sidan och världsmaktvilja och nationalism å den andra.

”Det enda, vid vilket vi denna julmorgon kunna fästa vårt hopp, är det nya släkte som upplevat kriget och av detta undfått en sådan väckelse, att det sålunda blivit brinnande av fredsvilja”, säger hon.

Julottan arrangeras av av Svenska freds- och skiljedomsföreningarnas Stockholmskrets, Sveriges Godtemplarungdoms Stockholmsdistrikt samt Socialdemokraternas ungdomsförbunds Stockholmsdistrikt.

I Folkets Hus bjuder den socialdemokratiska arbetarekommunen in till fredsjulotta. Inträdet är 35 öre. Professor Knut Kjellberg talar om kulturarbetet och kriget och skådespelerskan Jessie Wessel läser Johan Bergmans dikt Vredens dag. 

Även avdelning 1 Excelsior, i Sveriges Templares ungdomsförbund, anordnar julotta i sin lokal på Västmannagatan 59. Albert Wickman, den vite generalen, håller här ett föredrag: ”Julhälsningen och verkligheten”. Han var ledare för antikrigsrörelsen 1911-1917 och redaktör för tidningen Antikrigsorder. Tillsammans med sin fru åker han runt i en vitmålad bil, iklädd en vit päls, och agiterar för fred. 1914 hade han vägrat bära vapen och blivit dömd till 7 månader och tio dagar i fängelse.


Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad