Omslagsbild kapitel
Litteraturtips
Författare: Axelson, Henrik. Stockholms stadsbibliotek

Ett stockholmskt hantverkshus på 1850-talet / Henrik Axelson

Det här kapitlet handlar om arbetet och livet i ett hantverkshem i Stockholm på 1850-talet: Statlanders bokbinderi på Nygränd 6 i Gamla stan. Det som intresserat författaren mest verkar vara maten och han berättar ingående om de inackorderade gesällernas och lärlingarnas måltider:

   Arbetet i verkstaden började klockan 6 på morgonen. Först kl. 8 f. m. fingo gesällerna sitt första mål som bestod av salt strömming eller sill med gröna ärter eller rotmos, sedermera när potatisen blev billigare utspisades även sådant till omväxling. Vintertiden serverades varm ölost, ett sammankok av svagdricka och mjölk, kryddat med sirup och ingefära. Sommartiden serverades svagdricka. Middagen serverades kl. 12 till 1 e. m. och bestod i regel av salt kött eller fläsk med rotmos samt i omväxling kålsoppa eller ärter. Ofta bjöds sillbullar och välling, kokt salt gädda med gräslökssås, när årstiden sådant medgav, ävensom paltbröd och fläsk, sylta och rötter o. s. v.
   Aftonvard klockan 4 e. m. med smör och bröd samt rätt för vederbörande att efter behag karva i ”fiolen”, den salta fårbogen. Till detta serverades svagdricka.
   Kvällsvard klockan 7 e. m. stundom klockan 8 med gröt och mjölk.
   Något brännvin bestods ej men gesällerna skickade ofta lärpojkarna att köpa en ”jungfru” brännvin, till kvantiteten motsvarande ungefär en stor sup.
   Söndagarna serverades till middagen i regel grytstek samt risgrynsgröt.


Han berättar också om lite festligare tillfällen som bokbindarfamiljens julfirande och operabesök. 5 sidor.

Utdrag ur Stockholmsgillet 1919-1924 : några minnesblad ur Stockholms stads och Stockholms-Gillets historia. – 1924. – S. 61-65

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad