Kapitel/artikel
Litteraturtips
Författare: Kronlund, Dag (f. 1954). Stockholms stadsbibliotek

”en af de mest smakfulla, eleganta och intima af våra förnämsta restauranter” / Dag Kronlund

I februari 1908 invigdes Dramaten vid Nybroplan och i augusti samma år öppnades husets restauranger. Pressen bjöds in och skribenterna var imponerade. De tyckte det var ”utomordentligt vackert” i lokalerna och skrev att Stockholm fått en ny ”guldkrog”. Men hyran var hög och affärerna gick inte särskilt bra för någon av de restaurangchefer som avlöste varandra. 1929 tog Dramatens första restaurangepok slut.

”Källarmästarna hade kämpat med en sluten och otillgänglig byggnad, med obekväma kökslokaler, med dryga hyror, en ständig anpassning till teaterns göranden och låtanden, en hård konkurrens från de allt flera etablissemangen i grannskapet” och tidens mer strikta alkoholpolitik.

Texten beskriver ingående de restauranglokaler som inte längre finns kvar, sommarserveringen framför huset, de många turerna mellan restaurangcheferna och teaterns styrelse och hur alkoholrestriktionerna från 1910-talet påverkade affärerna. 13 sidor, illustrerade med några fotografier, ett par menyer och annonser.

Innehåll
Erik Hj. Staaf – Dramatenrestaurangens förste direktör
Restaurangerna under Hugo Jagare
Nästa regim: Den Lundeqvistska
Ödesdigra beslut – alkoholpolitiken
Den siste källarmästaren: August Åhlfeldt
Restaurangerna ifrågasätts – och läggs ner

Utdrag ur Kronlund, Dag, Hundra år på Nybroplan : Kungliga Dramatiska teatern under ett sekel. - 2007. - S. 71-83

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad