Omslag För Lydia
Litteraturtips
Författare: Sundström, Gun-Britt (f. 1945). Stockholms stadsbibliotek

För Lydia / Gun-Britt Sundström

I romanen För Lydia har författaren Gun-Britt Sundström utgått ifrån Hjalmar Söderbergs roman Den allvarsamma leken, behållit alla personer med samma namn och det mesta av handlingen. Den viktigaste skillnaden är att kärlekshistorien mellan Arvid och Lydia den här gången berättas ur Lydias perspektiv. Berättelsen är också flyttad 60 år fram i tiden, från 1897-1912 till 1957-1972.

Känslor uppstår mellan Lydia och Arvid under en sommar på Runmarö, men när de båda är tillbaka i Stockholm låter Arvid bli att höra av sig. Åren går och de gifter sig på varsitt håll, men när de möts igen finns känslorna kvar. I Sundströms version får Lydias handlingar – hennes giftermål, skilsmässa, förhållandet till dottern och nya män i hennes liv – tydligare förklaringar.

I båda romanerna har olika platser i Stockholms innerstad stor betydelse och samtidens viktiga händelser har skrivits in i berättelserna. Medan Hjalmar Söderberg nämner Oscar II:s regeringsjubileum och unionsupplösningen mellan Sverige och Norge har Gun-Britt Sundström tagit med Tommy Steeles konsert på Hotel Anglais och Vietnamrörelsens demonstrationer.

För Lydia utsågs till årets ”Stockholm läser”-bok 2019.

244 sidor.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad