Omslagsbild kapitel
Litteraturtips

Ada Nilsson 1872-1964

Ada Nilsson föddes i en lantbrukarfamilj i Västergötland. Redan som tolvåring flyttade hon till Stockholm för att gå i skola, Lyceum för flickor. Hon utbildade sig senare till läkare och specialiserade sig på gynekologi.

När hon skulle ge sig ut i arbetslivet fick hon till en början ingen anställning för att hon var kvinna. Det blev startskottet för ett liv i kamp för kvinnans rättigheter. Hon bedrev sexualupplysning och var för användandet av preventivmedel, trots att det då var förbjudet. Hon kämpade för kvinnlig rösträtt och för kvinnliga akademikers rätt till arbete. Att upphäva Reglementeringen, som innebar registrering och medicinska tvångskontroller av kvinnor, var också en av hennes viktiga frågor. Hon var även skribent och ansvarig utgivare för den politiska veckotidningen Tidevarvet.

Det här kapitlet handlar om Ada Nilssons liv och allt det hon uträttat. 5 sidor.

Innehåll
Bakgrund
Läkare och medmänniska
Sexualrådgivning
Tidevarvet
Betydelse

Utdrag ur Våra läromödrar och lärofäder : jämställdhetsförkämpar i svensk historia från 1700-tal till 1900-tal. - 2000. - S. 140-144

Information om bokens författare och utgivning

Har du frågor om boken?

Rättigheter

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Ada Nilsson / Lisbet Scheutz

Ada Nilsson / Lisbet Scheutz

Nytt i Stockholmskällan
Tema

Nytt i Stockholmskällan

Stockholmskällans databas fylls hela tiden på med historiskt källmaterial från våra museer, arkiv och bibliotek. Här hittar du senast publicerade.

Svenska föreningen för moderskydd och sexualreform förklarar syftet med sin verksamhet - flygblad n:o 1

Svenska föreningen för moderskydd och sexualreform förklarar syftet med sin verksamhet - flygblad n:o 1