Det här kapitlet handlar om läkaren Ada Nilssons liv och gärning. Hon föddes i en lantbrukarfamilj i Västergötland. Redan som tolvåring flyttade hon till Stockholm för att gå i skola, Lyceum för flickor. Hon utbildade sig senare till läkare och specialiserade sig på gynekologi.
När hon skulle ge sig ut i arbetslivet fick hon till en början ingen anställning för att hon var kvinna. Det blev startskottet för ett liv i kamp för kvinnans rättigheter. Hon bedrev sexualupplysning och var för användandet av preventivmedel, trots att det då var förbjudet. Hon kämpade för kvinnlig rösträtt och för kvinnliga akademikers rätt till arbete. Att upphäva Reglementeringen, som innebar registrering och medicinska tvångskontroller av kvinnor, var också en av hennes viktiga frågor. Hon var även skribent och ansvarig utgivare för den politiska veckotidningen Tidevarvet.
5 sidor.
Innehåll Bakgrund Läkare och medmänniska Sexualrådgivning Tidevarvet Betydelse
Utdrag ur Våra läromödrar och lärofäder : jämställdhetsförkämpar i svensk historia från 1700-tal till 1900-tal. - 2000. - S. 140-144
Ange titel, författare, utgivningsår och bokförlag om du vill göra en källhänvisning till boken. Om du vill använda Stockholmskällans beskrivning av ett litteraturtips som källa ska du skriva ut länken i webbläsarens adressfält och datumet du var inne på sidan. Exempel: Hämtad från Stockholmskällan. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/31292 Hämtad 2023-06-12
Författare
-
Utgivningsår
2000
Utgiven av
JämO
ISBN-nummer
Stockholms stadsbibliotek
-
Via länkarna på sidan ser du på vilka bibliotek och skolbibliotek boken finns att låna. Har du frågor eller synpunkter angående litteraturtipset ska du kontakta Stockholms stadsbibliotek.
Du som vill använda text, omslagsbild eller annan information från de verk Stockholmskällan tipsar om behöver kontakta respektive förlag. Undantag: Publicerad text blir upphovsrättsligt fri 70 år efter författarens död.