Ett nattligt landskap med en båt som passerar under en bro. Det sitter människor i båten och de förvarar boskap under en presenning
Bildkonst
Konstnär: Hilleström, Pehr (1733-1816). Stadsmuseet i Stockholm

Nattlig transport under bro (sidensmuggling)

Konstnär: Pehr Hilleström (1732-1816), tillskriven
Material och teknik: oljemålning på duk
Mått i mm: 363x475

I denna målning ställer vi oss frågor om motivet, eftersom det inte är helt uppenbart vad det föreställer. Verket köptes in av Stadsmuseet från Stockholms auktionsverk 1984. Enligt de anteckningar som gjordes i samband med förvärvet har någon först angett titeln: "Nattlig boskapstransport under bro". Sedan har förledet "boskaps" strukits över och titeln har fått ett tillägg inom parentes: "(sidensmuggling)".

Vad är det i denna målning som säger att det är fråga om sidensmuggling? Ingenting skvallrar egentligen om det, utom det märkliga att det står en man i fören med turban och lång röd tunika över den vita skjortan. Så klädde man sig normalt inte i Stockholm vid denna tid. Det som gör det misstänkt är transporten nattetid och att det vilar en stämning över bilden av att människorna är på flykt eller gömmer något i skydd av mörkret. 

De ekonomiska idéer som dominerade i Europa under 1600-talet fram till 1800-talet kallas merkantilism. Tanken var att öka produktionen och skydda det egna landets industri mot konkurrens utifrån, bland annat genom tullar. Smuggling innebär att föra in eller föra ut varor i strid mot statens lagstiftning, vilket kan vara att inte betala de tullavgifter som är lagstadgade. 

Vid den tid då Pehr Hilleström levde fanns det handelstullar som skyddade textilindustrin. Om personerna i bilden verkligen smugglar siden får vi kanske aldrig veta. Men mannen med turban och tunika kan vara en sidenvävare från Europa. Även dessa smugglades in i landet. 

Om du har funderat över varför det heter Skanstull, Roslagstull och Norrtull så beror det på att där fanns tullportar för varor som passerade in i staden för vidare försäljning.


Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad