Tygblöja av hopvikt vit frottéhandduk, Mitt i blöjan liggger vit bomullslapp.
Föremål
Upphov: Okänd. Stadsmuseet i Stockholm

Tygblöja från Eurenii Minne.

Tygblöja av hopvikt vit frottéhandduk, Mitt i blöjan liggger vit bomullslapp.

Blöjan kommer från det tidigare spädbarnshemmet Eurenii Minne. Detta grundades 1921 då Stockholms stad med hjälp av en donation från vice häradshövding P.L. Eurenius tog över driften av ett redan existerande barnhem på Skånegatan 118. 1963 flyttade hemmet till Årsta och har sedan dess flyttat ytterligare två gånger och bedriver nu sin verksamhet i Blackeberg.

Fram till 1950-talet var det framförallt små barn som placerades på Eurenii Minne. Orsaken var som regel att föräldrarna (vanligtvis modern) bar på någon sjukdom gjorde att de inte kunde ta hand om sina barn. Från 1950-talet och framåt blev det allt vanligare att äldre barn hamnade på Eurenii Minne. Nu började även psykosociala problem anges som orsak till placeringen. Med detta menas att man visste eller antog att barnen av olika skäl for illa i hemmet. Från och med 1980-talet började Eurenii Minne ta emot hela familjer. Idag går hemmet under namnet Eurenii Minne akut utredning och föräldrastöd och tar emot familjer med barn i åldrarna 0–12 år för akuta placeringar, utredning och föräldrastöd. 

Blöjan samlades in i samband Stadsmuseets dokumentation av Eurenii Minne hösten 2005. Dokumentationens syfte var att skriva en historik över Eurenii Minne med fokus på verksamhetens sociaal aspekter. 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad