Köket i Stora Tensta.
Foto
Fotograf: Fredriksson, Göran H. Stadsmuseet i Stockholm

Köket på gården Stora Tensta

På bilden från 1966 ser vi Selma Karlsson i köket på gården Stora Tensta. Hon var den sista personen att bo på gården.

Stora Tensta på Järvafältet nämns första gången i skriftliga källor 1538 men man har bott här mycket längre än så, redan på förhistorisk tid. Gården revs 1967 för att förorten Tensta skulle byggas.

Området som utgör stadsdelen Tensta var före 1960-talet ett mycket välbevarat och ålderdomligt kulturlandskap med åkrar, skogspartier, gårdar och torp. Trakten har en lång historia. Namnet Tensta antas komma från en sammansättning av två olika väldigt gamla ord. Ordet tena, som betyder fiskmjärde, vilket är en sorts fiskeredskap. Och så ordet på slutet, –sta, som eventuellt kommer av stadher, som betyder plats.

Järvafältet köptes av svenska staten 1905 för att användas som övningsområde för militären. Delar av Järvafältet kom att tillhöra Stockholm redan från 1949, genom inkorporeringen av Spånga. Inkorporering betyder en sammanläggning, att en stads område slås samman med hela eller delar av omkringliggande kommuner.

Redan 1949 fanns idéer för nya bostadsområden. Inte förrän 1966 kunde ett avtal slutas med staten. Mellan åren 1966 och 1972 byggdes det Tensta vi ser idag och totalt uppfördes 6 200 bostäder mellan dessa år.

 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad